فاطمه الزهرا
فاطمة الزهرا يا بنت محمد يا قرة عين الرسول يا سيدتنا و مولاتنا انا توجهنا و استشفعنا بك الى الله و قدمناك بين يدى حاجاتنا يا وجيهة عندالله اشفعى لنا عندالله .
ساعتي چند از شب گذشته است. شبي به غايت تاريك از نخستين شبهاي جمادي الثاني، كه ماه هنوز فرصت نورافشاني و جلوهگري نيافته است. مدينه را سكوتي غريب فراگرفته و چشمان بيفروغ منافقان، عليرغم همدردي كاذبانه با علي(ع) و خانوادهاش در شهادت زهرا(س)، در خوابي آرام فرو رفته است. و در اين ميان تنها، عدهاي معدود از ساكنان شهر رسول الله(ص)، در اندوه اين مصيبت بيبديل، در غربتي جانسوز سرشك غم از ديدگان فرو ميريزند.
اما در خانه گلين و محقر علي(ع) بساط سوگواري رونقي دو چندان دارد. علي با قلبي آكنده از اندوه، خاطرات روزهاي با زهرا بودن را از نظر ميگذراند و غريبانه ميگريد. گاه گذشته را ميكاود و گاه چشم دل به آينده خيره ميكند. آيندهاي كه بايد بي حضور زهرا از ميان حوادث، ناچار عبور كند.
و اما يتيمان زهرا(س) در كنار پيكر مادر مويه كنان هر يك به زباني با مادر خويش نجوا مي كنند. علي(ع) فرمود: در آن هنگام كه با يتيمان فاطمه در گريه و اندوهشان همراه بودم خداي را شاهد ميگيرم كه فاطمه نيز شروع به ناله نمود و دستهاي خويش را از كفن بيرون آورده و پسرانش را مدتي به خويش چسبانيد. اين منظره براي اهل آسمان نيز سخت تكان دهنده بود پس تعجبي نداشت كه فرشتگان نيز ضجه زنند و با اهل آن خانه در گريه همراهي كنند و مانعي نيز نخواهد داشت كه علي(ع) صداي يكي از آنان را بشنود كه ندا ميدهد: يا علي! آن دو را از بدن مادر جدا كن چرا كه فرشتگان آسمان را به گريه انداختند. حبيب و دوست يعني خداوند، مشتاق حبيبه خود فاطمه زهراست. امام پيش آمد تا دو طفل خود را از سينه مادر بلند كند در حالي كه از دو چشم او اشك به شدت ميباريد.”
شب به نيمه نزديك ميشود. علي(ع) به آسمان مينگرد. مبادا سپيده سر زند و وصيت زهرا(س) كه فرموده بود: ” وصيت ميكنم ترا كه نگذاري بر جنازه من حاضر شوند يكي از آنهايي كه بر من ستم كردند و حق مرا گرفتند؛ چه ايشان دشمن من و دشمن رسول خدايند و نگذاري كه احدي از ايشان و اتباع ايشان بر من نماز كنند و مرا در شب دفن كني در وقتي كه ديدهها در خواب باشد.”
آرى علي(ع) پيكر زهراي اطهر(س) را شبانه غسل داد و كفن نمود در حالي كه تنها خود و دو فرزندش حسن و حسين عليهماالسلام و تنى چند از ياران باوفايش بر پيكر آن بانو نماز گزاردند.
سپس پيكر نورانى آن حضرت را به خاك سپرد و در كنار قبر آن بانوى پهلو شكسته نشست و خطاب به قبر آن بانو فرمود: يا ارض استودعتك وديعتى. هذه بنت رسولاللَّه فنودى منهايا على انا ارفق بها منك فارجع ولاتهتم (ناسخ، ج 1/ 232)
اى زمين امانتم رابه تو مىسپارم اين دختر رسول خداست، ناگاه شنيد كسى مىگويد يا على من از تو نسبت به بانويت مهربانترم به سوى منزل بازگرد و غصه مخور.
در خصوص تاريخ دقيق شهادت حضرت صديقه فاطمه(س) بانوي بزرگواري كه در راه اثبات و دفاع از حق و مقام ولايت به شهادت رسيد، روايات مختلفي وجود دارد. بنابراين روايات، هفتاد و پنج روز پس از رحلت پيامبر(ص) يعني سيزدهم تا پانزدهم جمادي الاول ايام فاطمية اول و بنا به روايت ديگر نود و پنج روز پس از رحلت پيامبر(ص) يعني سوم تا پنجم جمادي الثاني ايام فاطميه دوم خوانده مي شود.
احاديثي گوهربار از حضرت صديقه كبري(س):
- خداوند، امر به معروف را براي حفظ مصالح عمومي جامعه قرار داد. (بحارالانوار/29/223)
- خداوند، رسيدگي به خويشان را براي طول عمر و باعث فزوني در خويشان قرار داد. (بحارالانوار/29/223)
- از مؤمنين نيست كسي كه همسايهاش از شر و آزار او در امان نباشد. (دلائلالامامه/1)
- همانا خوشبخت حقيقي كسي است كه علي(ع) را دوست بدارد .(مجمع الزوائد علامه هيثمي ، ج 9 ، ص 132)
- در روز قيامت آن گاه كه برانگيخته شوم، از گناهكاران امت پيامبر اسلام(ص) شفاعت خواهم كرد. (وسيله النجاه ص217)
- بهترين شما كساني هستند كه با تواضع، ديگران را ياري ميكنند. (دلائلالامامه/7)
- از بخل دوري كن، زيرا بخل درختي است در جهنم كه شاخههايش در دنيا ميباشد و هركس به آن شاخهها بياويزد، داخل در جهنم ميشود. (دلائلالامامه/4)
- كسي كه عبادت هاي خالصانه خود را به سوي خدا فرستد، پروردگار بزرگ بهترين مصلحت او را به سويش فرو خواهد فرستاد. ( بحار الانوار ، ج 70 ، ص 249)
-پاداش خوشرويي در برابر مؤمن بهشت است، و خوشرويي با دشمن ستيزه جو، انسان را از عذاب آتش باز مي دارد .(بحار الانوار ، ج 75 ، ص 401)
- خداي تعالي ايمان را براي پاكيزگي از شرك قرار داد و نماز را براي دوري از تكبر و خودخواهي. (احتجاج طبرسي ، ايران : انتشارات اسوه ، ج 1 ، ص 258)
- خداي تعالي زكات را مايه پاكي جان و فزوني روزي و روزه را براي پابرجايي اخلاص قرار داد. (احتجاج طبرسي ، ايران ، انتشارات اسوه ، ج 1 ، ص 258 )
-بهترين شما كسي است كه در برخورد با مردم نرم تر و مهربان تر باشد و ارزشمندترين مردم كساني هستند كه با همسرانشان مهربان و بخشنده اند. ( دلائل الامامه و كنزالعمال ، ج 7، ص225)
-از دنياي شما سه چيز محبوب من است: 1- تلاوت قرآن 2 -نگاه به چهره رسول خدا(ص) 3- انفاق در راه خدا (وقايع الايام خياباني، جلد صيام، ص295)
- از حضرت فاطمه زهرا(س) روايت شده كه رسول خدا(ص) فرمودند: امام همچون كعبه است كه بايد به سويش روند، نه آن كه (منتظر باشند تا) او به سوي آنها بيايد. (بحار الانوار، ج 36، ص 353)
كلامي چند از اهل بيت عليهم السلام در مقام حضرت زهرا(س)
رسول خدا(ص) فرمود:” لَوْلَاكَ لَمَّا كَانَ لَهَا كُفْوٌ عَلَي وَجْهِ الْأَرْضِ". يا علي! اگر تو نبودي، براي فاطمه(س) همتايي در روي زمين نبود. (بحارالانوار، ج43، ص107)
امام صادق(ع) فرمود: «ليل» فاطمه(س) است و «قدر» خداوند عزوجل. پس كسي كه فاطمه را (به تمام معنا) بشناسد آنچنان كه حقش هست ليلة القدر را درك كرده است". (بحارالانوار، ج43، ص65)
امام حسن عسگري(ع) فرمود: “ما حجت خداونديم بر خلائق و مادر ما فاطمه(س) حجت خداست بر ما" (الكوثر، ج2، ص