عریضه نویسی چیست؟
اغلب لغت شناسان عریضه را به عرض حال و درخواست نامه معنی می کنند(الرائد.جلد2.صفحه 1183 )
وبرای “عرض” معانی مختلفی بیان میکنند که یکی از آنها بیان مطلبی از طرف فرد کوچکتر به بزرگتر است ؛ (فرهنگ معین.جلد2 .صفحه 2288 )
در اصطلاح عریضه نویسی یکی از شیوه های خاص توسل است که در طول تاریخ در فرهنگ اسلامی همواره مورد توجه بوده است . گاهی افراد با یک سلسله نیاز وگرفتاری هایی مواجه می شوند که بر حسب ظاهر امکان برطرف نمودن آنها از طریق اسباب عادی میسر نیست یا حداقل بسیار مشکل است در چنین مواردی به جای نا امید شدن از ناحیه ی پیامبر (ص) وائمه اطهار(ع) توصیه شده است که از اموری نظیر دعا و توسل کمک گرفته شود . که از شیوه های مختلف توسل عریضه نویسی است.
عریضه گاهی خطاب به خداوند تبارک و تعالی نوشته می شود ودر آن فرد نیازمند ضمن اشاره به مشکل و حاجت مورد نظر خود به مقام و منزلت یکی از معصومین (ع) یا همه ی آنها در پیشگاه خداوند متوسل می شود ؛ ویا این که عریضه مستقیما به معصوم (ع) نوشته می شود تا او به واسطه ی قرب و ارج و منزلتی که در نزد خداوند متعال دارد از او برآورده شدن یا برطرف گشتن آن حاجت و مشکل را درخواست نماید ؛ویا این که خود معصوم (ع) به واسطه ی ولایت و قدرتی که از ناحیه ی پروردگار عالم به او عطا شده است به اذن خداوند مهربان این نیاز و گرفتاری را برطرف سازد .
عریضه به امام زمان (عج)
؟؟؟؟؟؟ مرحوم محدث قمی در کتاب منتهی الآمال به نقل از تحفة الزائر علامه ی مجلسی و مفاتیح النجاة سبزواری می نویسد : هرکس حاجتی دارد آنچه را که ذکر می شود در یک قطعه کاغذی بنویسد ودر ضریح یکی از ائمه (ع)بیندازد و یا کاغذ را ببندد و مهرکند و خاک پاکی را گِل سازد وآن را در میان گِل بگذارد ودر نهر یا چاه آب یا برکه ای بیندازد با این نیت که انشا الله به خدمت حضرت صاحب الزمان (عج) برسد وآن بزرگوار عهده دار برآورده شدن حاجت وی می شود . عریضه این چنین نوشته می شود …
{کتبت یا مولای صلوات الله علیک مستغیثا ً شکوت ُ ما نزل بی مستجیرا ً بالله عزوجل ثم بِک من أمر ٍ قد دهمنی واشغَل قلبی و أطال فکری و سلبنی بعض لُبّی وغیّر خطیر نعمة الله عندی و اسلمنی عند تخیّل وروده الخیل و تبرء منّی عند ترائی إقباله إلیّ الحمیم و عجزتْ عن دفاعه حیلتی و خاننی فی تحمله صبری و قوّتی فلجأت فیه إلیک و توکلت فی مسألةِ لله جلّ ثناؤه علیه و علیک فی دفاعه عنّی علما ً بمکانک من الله ربّ العالمین ، ولیّ التدبیر و مالک الاُمور واثقا ً بک فی المسارعة فی الشفاعة إلیه جلّ ثنائه فی أمری متیقّنا ً لإجابته تبارک و تعالی إیاک باعطائی سؤلی وأنت یا مولای جدیر بتحقیق ظنّی وتصدیق أملی فیک فی أمر کذا و کذا
(به جای کذاوکذاحاجات خود راذکر نمایید )